YinSide- esențial feminin

Dragă Femeie Adevărată,

banner-yinside

Mă preocupă de vreo doi ani încoace, ce se mai petrece în sufletul tău.

Femeie sunt şi eu. Ca şi tine, am avut propriile provocări în viaţă: dileme, paradoxuri, întrebări existenţiale, pe care le-am rezolvat în felul meu. Dar am devenit curioasă. Am studiat, am observat, am cercetat, am scris o disertaţie la finalul unui master de psihanaliză, am continuat să fiu atentă.

În cabinet, aud sute de poveşti de viaţă, văd femei că tine care suferă, care se simt blocate într-un rol care nu li se potriveşte. Unele se revoltă şi resping feminitatea cu totul: “decât să sufăr, mai bine mă apăr de tot ce m-ar putea răni” Şi încep lupta: pentru carieră, pentru bani, pentru puterea exterioară pe care o da indiferenţa faţă de interior. Dar apare suferinţa aridităţii interioare, a oboselii şi singurătăţii, pentru că zidurile care protejează, în acelaşi timp izolează.

Altele, dimpotrivă, acceptă feminitatea dar exagerează cu manifestările exterioare ale ei “dacă sunt cum vor ei, mă vor accepta, mă vor iubi, şi nu mă vor răni”. Şi se sacrifică, refuzând să lupte pentru ce vor, sperând că acest sacrificiu va fi recunoscut şi răsplătit. Nu se întâmplă aşa, şi din nou apare suferinţa, pentru că lipsa zidurilor de protecţie fac ca teritoriile sacre al sufletului să fie invadate de oricine.

Pentru curiozitatea mea, mi-am rugat prietenii de pe facebook să îmi scrie cu ce asociază cuvântul feminitate. În câteva ore, am primit sute de răspunsuri,atât de la femei cât şi de la bărbaţi, atât public cât şi privat. În mod curios, bărbaţii au preferat să-mi scrie asocierile lor în privat, dar asta e o altă discuţie. Ideea de bază care a reieşit studiind răspunsurile, a fost că în general, feminitatea, în percepţia colectivă actuală este asociată în primul rând cu cu frumuseţea, delicateţea, sensibilitatea, gingăşia, senzualitatea, maternitatea, aspecte exterioare parţiale (par lung, rochii,tocuri, etc). Dar ce m-a bucurat, a fost că există oameni (câţiva, din păcate fără relevanţă statistică), pentru care feminitatea înseamnă ceva mai complex: atitudine, stil, mister,profunzime, sau chiar… conflict şi pericol (!)

Deci… lucrurile încep să se schimbe, paradigmele învechite trebuie înlocuite.

Eu, una, m-am săturat de şabloane şi conserve culturale despre “”cum ar trebui”” să fie femeia. Aşteptările, din punct de vedere al percepţiei sociale, sunt foarte mari: să fii frumoasă, să fii suplă, să fii senzuală, gingaşă, şi gata să ajuţi, să ocrotesti, să hrăneşti şi să te supui cu graţie. Tu nu te-ai săturat să faci asta? Să încerci să îndeplineşti toate aşteptările altora? Sau, dimpotrivă, să te revolţi, să lupţi până la epuizare şi să-ţi spui că viaţă e nedreaptă?

Nu crezi că a venit timpul să fii aşa cum  vrei tu să fii?

Workshopurile Yinside sunt în acelaşi timp o invitaţie către explorare şi un dar pentru orice femeie care doreşte să intre în contact cu propria ei natură. Sunt pentru Tine și despre Tine. Despre esenţa feminităţii tale, pe care poate încă nu o cunoşti, sau ţi-e teamă să o trăieşti . Despre natura feminină primordială, cunoscătoare a tainelor vieţii, umbrită,umedă, neîmblânzită, neşlefuită de cerinţele lumii, ascunsă bine în fiecare celulă a corpului tău. Participând, ai ocazia să te întâlneşti cu Ea. Cu “Cealaltă”, care este în tine şi vrea să fie recunoscută şi onorată, pentru că are daruri pentru tine.

Detalii în curând, stai pe aproape! 🙂

Da, mă interesează, vreau detalii!

                                                         “Şi din Unul s-au născut Două lucruri..." (Tao Te Ching)b1e6b91a36eeb68d555ebb0b5c616586 
Traducerea originală a ideogramei chinezeşti pentru “Yin” este “partea umbrită a dealului” şi reprezintă întunericul şi pasivitatea. Yin este asociat cu apa, pământul şi calităţile principiului feminin primordial: receptivitatea, blândeţea, moliciunea, contracţia, direcţia fiind spre interior şi adâncime. Yang înseamnă “partea însorită a dealului” şi reprezintă lumina şi activitatea, fiind asociat cu rezistenţa, duritatea, expansiunea în direcţia exterior şi înălţime. Este simbolul principiului masculin universal, al cerului şi al focului. Yin şi Yang sunt forţe reciproc interdependente, interactive şi potenţial interschimbabile, iar armonia este rezultatul echilibrului dintre ele. De aceea, "YinSide" este un program dedicat femeilor ca o formă de recunoaștere și prețuire a naturii lor primordiale, fără a nega importanța Yang-ul din interiorul si din exteriorul lor.

A place